Rätt ljus och rätt lampa

Inredning handlar inte bara om möbler, färger och form. Det handlar dessutom väldigt mycket om ljus. Hur ska en tänka för att få rätt ljus på rätt plats? Och kan LED faktiskt bli trådlöst i framtiden?

 

pexels-photo-92027Det är viktigt att få till rätt ljus på rätt plats hemma. På vissa platser i hemmet behövs arbetsljus, på andra ett mysigare, mjukt ljus som bidrar till en skönare känsla. Sedan har mycket hänt sedan vi alla hade energikrävande, kortlivade glödlampor i alla armaturer. Först verkade det som om lågenergilamporna hade grådaskigt och omysigt ljus men nu finns det massor av varianter att välja mellan, det gäller bara att hitta den optimala ljuskällan för varje situation. Nu när det skymmer tidigt ute är det extra viktigt att lägga fokus på rätt ljus, det kan en läsa mer om i denna artikel från Expressen.

Med rätt lampor på rätt plats blir det inte bara bra och effektiv belysning, som ökar välbefinnandet hemma – det för även skillnad för miljön och du som privatperson sparar pengar. Nya lamporna som finns att köpa ute i butikerna och på nätet ger helt nya möjligheter till ljussättning, ta bara hjälp av energimärkningen och annan information antingen på lampförpackningen eller av personal i butiken. Ljuset ska vara behagligt utan att blända, men heller inte göra så att du måste kisa i halvmörker. Ibland passar en lampa med varmt ljus allra bäst men på andra ställen i ditt hem, eller för den delen på ditt arbete, passar det kanske bättre med en lampa som har kallt ljus. För att veta hur mycket ljus lampan ger ska du titta på lumen istället för watt. Watt säger endast hur mycket el lampan drar. Läs vidare på Energimyndighetens hemsida.

Arbetsljus eller middagsstämning?

Till arbetsljuset är lågenergilampan eller kompaktlysrör ett bra val, medan det ovanför köksbordet kanske är en mjukare ljuskälla som krävs. Det kan en hitta bland annat på http://spotiled.se/. Det främsta valet när det kommer till alternativ till glödlampan är lågenergi, LED och halogen. Skillnaderna mellan dessa kan beskrivas som:

  • Lågenergilampan kallas också lysrörslampa och finns i flera olika former, för både inom- och utomhusbruk.
  • Lågenergi-lampan skiljer sig från LED-lampan i i första hand ett avseende: den innehåller kvicksilver och ska hanteras med försiktighet om den skulle gå sönder.
  • I en LED-lampa är det dioder som står för ljuset. Lampan strålar ingen värme, men blir varm i sig och har därför en light-glass-lamp-ideakonstruktion som avleder värmen för högsta energieffekt
  • Halogenlampan är den som först har kunnat leverera ett ljus likvärdigt det vi är vana vid, men har något kortare livslängd än lågenergi- och LED-lampor. Halogenlampor blir lätt varma.

Källa: Sydsvenskan

I Sveriges Radio rapporterades det nyligen om hur LED och tekniken bakom denna faktiskt, rent teoretiskt, skulle kunna bli trådlöst internet. Att kommunikation, likt ett avsnitt Stranger Things, skulle kunna ske genom uppkopplade lampor. Detta tror i alla fall Nobelpristagaren från 2014 som vann sitt pris i fysik med energieffektiva LED-lampor och den teknik som ligger bakom. Frågan är när detta kommer bli verklighet, kanske är det en lång väg kvar.