Släng slit och släng i väggen

Solceller blir vanligare och vanligare, samtidigt som miljötänket nu även sipprar ner på EU och deras framtidstänk kring miljön. Hur länge ska våra produkter hålla egentligen?

 

person-looking-searching-cleanFör att minska på användningen av jordens sinande resurser krävs det inte bara en åtgärd utan flera och det på flera olika nivåer. Kort och gott behöver det sättas i system och förändra samhällsstrukturen från grunden, med start hos makthavare och företagare som påverkar många. Tidigare skrev det om hur det blir allt vanligare med solceller på stug- och hustak samt på kontorsbyggnader. Detta är ett sätt att minska energianvändningen och kanske till och med, som privatpersoner, bli självförsörjande i el.

I Sveriges Radio skrivs det om att värma upp bostäder och hur detta, om det görs på ett smartare sätt, är en väldigt viktigt steg. Att även spara på varmvattnet är ett stort kliv framåt för att möta klimatmålen. I äldre flerfamiljshus är det särskilt viktigt och där kan man som regel göra mycket för att spara på energiförbrukningen och minska energislöseriet. Ett sätt kan vara att sätta in individuella värme- och vattenmätare i varje lägenhet. Men här går åsikterna isär kring huruvida detta faktiskt är effektivt eller inte.

Köp en tvättmaskin som håller

Från EU:s håll är den politiska viljan att skärpa miljökraven och kunna kontrollera detta med rätt mätverktyg. För hemelektronik som går att göra hållbar och gjorda för att repareras om de går sönder, kommer snart att ta över allt mer i butikshyllorna. Slit och släng är ute och det här med att det är billigare att köpa nytt än att reparera efter att garantin har gått ut får många konsumenter och makthavare att reagera och se rött. Som sig bör. Nu kräver nämligen EU att det ska bli högre krav på tillverkarna, att maskinerna både ska vara ekologisk och helt enkelt bättre för miljön med fokus på mindre elförbrukning. I Svenska Yle skrivs det att hittills har EU endast lagt sitt fokus på energikonsumtionen när man mätt miljöeffekterna som produkten ger. Med gränser för elen som en TV eller hushållsmaskin får förbruka.

Men nu kommer alltså även produkternas användningstid att börja mätas, det blir med andra ord en utvidgning av kraven som redan ställs på tillverkare. Det kan förenklas genom dessa meningar: Hur länge ska produkten hålla, hur lätt ska den kunna repareras och hur lätt ska det gå att ta loss batteriet och kommer materialen gå att återvinna?a