Det viktigaste rummet vid försäljning

Står du i begrepp att sälja din bostad och vill få så mycket som möjligt för den? Då är det ett rum som du ska satsa på, närmare bestämt det som ofta kallas hemmets hjärta.

Renovering av kökBostadsmarknaden är fortfarande mycket het i Sverige, inte bara i de stora städerna. Det är mindre kul för den som letar efter en bostad, men det finns ju som bekant två sidor av allting. Den som ska sälja ett hus eller en bostadsrätt kan nästan räkna med att tjäna på det. Vill man maximera utdelningen ska man dock, även med dagens bostadsmarknad, lägga ned lite extra omsorg på bostaden innan det blir dags för visning. Det behöver inte innebära att man renoverar. Man kan komma långt bara med en genomgående uppfräschning.

Det finns ett rum som är viktigare än de andra när det gäller att locka köpare, och förhoppningsvis få upp budgivningen. Enligt flera mäklare är detta rum köket. Det gäller inte minst om bostaden har en öppen planlösning, med kök och vardagsrum i ett. Om bostaden har ett litet kök, och det finns möjlighet att göra det större genom att ta ner väggen mot matrummet eller vardagsrummet, så lönar det sig för det mesta, även om kostnaden för detta blir hög. Vi tillbringar allt mer tid i våra kök, inte bara för att laga mat utan även för att umgås.

Kökstrender

När det gäller stilar i köket kan vi just nu se att det är två trender som dominerar: lantligt och industriellt. Inte minst ser man att många väljer en kombination av dessa två – gärna industriellt, men inte kyligt. I praktiken innebär detta trä som valnöt eller teak, kalksten – eller varför inte marmor – och gärna mässingsdetaljer. Det är mindre populärt numera med högblanka skåpsluckor och att gömma undan allting.

Vad är då mindre populärt? Sandstensgolv och mosaikväggar, säger en mäklare. Och en ismaskin lockar inte heller.

De flesta skulle nog säga att funktionen är det allra viktigaste när man väljer ett kök. Samtidigt måste vi nog erkänna att känslan har en ganska stor makt när det gäller beslut av denna typ. Även när det kommer till funktion finns det trender. 2016 ska ett kök vara lättstädat. Det innebär att skåpen ska gå upp till taken: inga utrymmen högt upp som måste dammas. Köksön är också fortfarande populär, eftersom den är en bra samlingsplats, ger extra förvaring och man, återigen, slipper damma på översidan av några skåp som sitter högt upp.

En lättare renovering

Har man en bostad där ett rum har renoverats senare än de andra, framför allt om detta rum är badrummet eller köket, kan en uppfräschning ge ett mer ”jämnt” intryck. Om försäljningen är nära förestående kan man komma långt med att måla om eller laga skåpsluckor, eller byta ut spisen. Det behöver inte vara en ny spis – så länge som den är i bättre skick än den gamla kan man köpa en spis på Blocket. Lyckas man hitta en med ångugn är det ett plus, för det är en funktion som många efterfrågar just nu.