Ett Attefallshus i Tolkienstil

Hobbithus från en annan del av världenDet började som ett hus som barnen skulle kunna bo i när de blev tillräckligt gamla. Men det kan komma att bli en turistattraktion. Nackabon Fredrik Sandell bygger ett hus i hobbitstil.

Det här är en historia som är för bra för att den bästa av läsekretsar. Fredrik Sandell bor i Storängen i Nacka sydväst om Stockholm, och ville bygga ett extrahus på tomten som skulle kunna användas av hans barn när de blev äldre. För att minska insynen kom han fram till att det bästa skulle vara ett delvis nedgrävt hus, och då föddes idén om att bygga ett hobbithus. Hur ser ett sådant ut? Det får man inte så mycket information om i Tolkiens böcker.

Tolkienhuset är ett Attefallshus, men Storängen är ett kulturminnesmärkt område, och därför krävdes bygglov. Till skillnad från många andra som också byggt hobbithus har Fredrik Sandell lagt ned lika mycket omsorg på interiören som på exteriören. En stor del av byggmaterialet är återvunnet, för att få en gammaldags känsla. Plankorna kommer från ett 1800-talstorp i närheten, och teglet från ett gammalt sockerbruk i Skåne.

Mer om det fascinerande huset i Nacka finns att läsa här. Troligen kommer det att locka en och annan turist när det står klart.