Ett ekonomiskt starkt hushåll

Hemmavid kan det vara bra att hålla en budget med en buffert. Detta för att kunna fixa det som är sönder när väl olyckan inträffar. Här får du tips på hur du håller pengarna i styr, och det särskilt så här i början av året då baksmällan efter julen kan vara extra svår ekonomiskt.

ekonomi-pengar-kreditPantbanken har sin bästa månad på året enligt en artikel i Sveriges Radio, men de flesta andra har sin fattigaste. Givetvis talar vi om januari. Det är allt från julklappar till mellandagsrean som grävt hål i fickorna där pengarna mystiskt trillat ut, och för de flesta är det långt till nästa lön. Vid denna tid på året är det inte bara viktigt att sätta sig ner och rannsaka sitt konsumeringsbehov men även att göra upp en budget för det nya året med alla sina tolv månader. Det kan nämligen hända att tvättmaskinen pajar i februari, eller att det är dags att införskaffa nya sängar eftersom fjädrarna helt enkelt gjort sitt. Hur gör man för att bygga upp en buffert som tar de där oförutsedda kostnaderna?

Spara, spara, spara

betala-ra%cc%88kningEtt sätt att inte hamna i ekonomiskt trångmål är spara pengar. Genom att bland annat se över abonnemang till telefonen, TV:n och liknande kan man spara flera hundra kronor per månad. För din fasta telefoni gäller det att helt enkelt använda ett sådant abonnemang som passar dina vanor och ditt användarsätt. Ringer du mycket? Eller använder du mest bara surf? Det är olika från person till person.

Hur du sedan sparar rent praktiskt handlar om att lägga undan pengar från lönen direkt när den kommer, genom att till exempel autospara. Men även att undvika snabblån som har hög ränta. Köp på avbetalning är sällan värt det och gör dessutom det svårt för ekonomin att gå ihop lite senare. I Göteborgs-Posten skrivs det också att det viktigaste är att betala sina räkningar så att man inte kommer efter och efter det ska man göra en budget på det som blir över från lönen. Anitingen kan man räkna ut hur mycket man kan spendera per dag eller per vecka.

Sälj av möbler och prylar du inte behöver

Om pengarna ändå inte räcker tipsas det i samma artikel om att man ska:

  • Titta in i garderoben och se om det finns något du kan sälja på blocket
  • Kolla på vinden om du har något att pantsätta eller lägga upp en annons på
  • Ta med matlåda till jobbet i stället för att köpa mat ute
  • Ha knytkalas i stället för att bjuda vännerna på all mat

I Dagens PS tipsas det vidare om att man också kan göra sig av med guld som ändå inte används. Sälj det på hos en guldhandlare och betala av räkningarna för pengarna i stället, särskilt om det är ett smycke som bara ligger och dammar hemma. Skaffa dig också gärna kunskap om fonder och sparande rent generellt, pruta på ditt bolån och fördela risken i sparandet brett. Om du måste låna pengar, se till att göra det med goda villkor för att inte hamna i ett helt annat ekonomiskt trångmål.