Få bort dålig lukt i hemmet

Alla har någon gång råkat ut för att det luktar otäckt, unket eller skarpt hemma. Något som verkligen sticker i både näsa och ögon och det enda raka är att försöka få bort lukten. Här presenteras smidiga husmorstips som fungerar!

Du går in i köket, öppnar kylen och känner hur det luktar starkt av curryresterna från middagen igår, eller hur den hackade gula löken du sparade utan att sätta på ett lock på burken, formligen osar och tar över hela kylskåpet. I det läget vill alla bli av med dålig lukt, hur går det till?

Tre fiffiga tips som alla kan prova i hemmet

  • Bikarbonat är den bästa vännen för att få bort oönskad lukt på flera ställen och kylskåpet är inget undantag: Avlägsna det som luktar, torka sedan rent hyllor och väggar i kylen med en tvättsvamp med lite bikarbonat på. Ställ därefter en liten kopp eller fat i kylen med bikarbonat, så suger det upp den lukt som eventuellt finns kvar.
  • Ättika är ett lika effektiv sätt att få bort lukter. Har du problem med unken lukt från tvättmaskin eller diskmaskin går det utmärkt att använda ättika för att få bort odören. Häll lite ättika i facket där du vanligen häller diskmedel och tvättmedel och kör maskinerna en gång utan innehåll, så är problemet löst.
  • Kaffebönor är ett utmärkt knep mot surströmmingslukt. Surströmming luktar väldigt speciellt och lukten kan hänga i länge efter att måltiden är över. Placera en skål med färska kaffebönor på bordet och bönorna suger upp en stor del av lukten. Till frukosten nästa dag är lukten puts väck.

Flera goda tips

Det finns många enkla knep för att få bort oönskade lukter i hemmet. Många ger upp och tänker att det inte går att fräscha upp i badrum, kök eller sovrum, men så är alltså inte fallet. Bikarbonat kan användas till det mesta; lägg lite pulver i botten av sophinken så suger det upp eventuell dålig lukt från soporna. Även till kattlådan är det toppen! När du rengjort hela kattlådan kan odör från urinen ha satt sig i plasten, men då strös lite bikarbonat ut på botten, så suger det upp lukten.