Inred ett arbetsrum

Alltfler människor arbetar hemifrån och även om du inte utför alla arbetssysslor i hemmet så är det både praktiskt och stimulerande att ha ett arbetsrum. Genom att ha ett särskilt utrymme där du kan koncentrera dig på ditt jobb är guld värt, då resten av hemmet ofta är fullt av distraktioner.

För att ett arbetsrum skall bli så användbart och effektivt som möjligt så bör du ta ett antal saker, som till exempel ergonomi och arbetsytor, med i beräkningen. Bland det viktigaste av allt är att ha rätt arbetsbelysning, dels då det gör det lättare att jobba men också skapar en behaglig atmosfär att vistas i.

Var rädd om din kropp

Bland de vanligaste arbetsskadorna hör nack-, axel- och ryggförslitningar som uppstår av att man sitter i samma position timme ut och timme in. Investera alltid i en rejäl stol som du kan reglera höjd med då det underlättar mycket att kunna byta sittställning under arbetets lopp. Det finns också mycket bra skrivbord, inte olika arkitekternas arbetsytor, som du kan vrida och vinkla, höja och sänka så att du ibland står och ibland sitter och jobbar. Ett fotställ kan avbelasta rygg och midja när du sitter ner, och vill du motionera lite samtidigt finns det till och med ställ med små cykelpedaler som du kan trampa på för att få igång cirkulationen.

Förvara rätt

För att slippa distraheras av din omgivning är det viktigt att undvika allt för mycket plotter och pappershögar, och därför är det praktiskt att ha ett antal hyllor, byrålådor och förvaringsfack för alla saker. Arkivera allt väl och det kommer att underlätta arbetet då du hittar enklare och dessutom undviker frustration. Om du inte har mycket bredd i arbetsrummet kan du i stället satsa på höjden och genom att ha ett större antal pärmar kan du lätt organisera dina olika jobb, kvitton och fakturor.

 

Du kan också sätta upp anslagstavlor i rummet där du har viktiga påminnelser och aktuella arbeten, liksom allmänna referenser som du eventuellt behöver hänvisa till ofta. En skrivtavla där du kan göra snabba anteckningar eller instruktioner är också praktiskt att ha i ett arbetsrum.