Köksrenovering – tänk på detta

Är det dags att förnya i köket? Ska du ta bort det gamla och föra in det nya? Härligt! Att renovera är väldigt vanligt och det är främst utrymmen som kök och badrum som svenskarna tar sig an. En renovering är vanligtvis ett stort projekt som kräver både tid och pengar, men det krävs också väldigt mycket förberedelse för att slutresultatet ska bli som du förväntat dig.

Oavsett vad det är för typ av renovering som du vill göra i ditt kök är planeringen det absolut viktigaste. Visst kan det kännas onödigt med en lång lista, speciellt om du ska utföra större delar av arbetet själv, men sanningen är att planeringen kommer att underlätta för dig och även göra så att du håller din deadline. Du väljer själv om du vill skriva din planeringslista på ett papper eller om du hellre föredrar mobilen eller datorn. Fördelen med papper är att du enkelt kan sätta upp listan någonstans och snabbt få tillgång till den när du behöver utöka eller bocka av.

Detta ska listan innehålla

Du har nu satt dig ner och ska skriva din planeringslista, men vad ska listan egentligen innehålla? Här nedan finner du ett flertal punkter som är viktiga att ha med. Du kommer troligtvis själv att komma på fler under tiden du skriver.

  • Det första du ska ha med på din lista är vilka moment som ska utföras. Skriv ner varje moment och även i vilken ordning som de ska vara klara. Ordningen är viktig så att du inte börjar i fel ände och behöver gå tillbaka eller inte kan slutföra ett annat moment för att det är beroende av något som borde ha gjorts först eller något som är i vägen.

 

  • Är ni flera som ska dela på arbetet behöver momenten delas upp. Skriv ner vem som ska göra vad och när varje del ska vara klar. Kom även ihåg att skriva en deadline för hela köksrenoveringen.

 

  • Vad kan du göra själv och vad kommer du att behöva hjälp med? Red ut vilka moment du kan göra på egen hand. För de bitar som du behöver hjälp med kan du anlita KM Living Construction för köksrenovering i Stockholm till bra priser. El och VVS får du till exempel inte hantera själv.

 

  • Vad kommer renoveringen att kosta dig? Skriv ner vilken budget du har och utgå från denna när du köper material. Räkna dock in 10 % mer material än vad du beräknas använda. Det är lätt att skruvar kommer bort eller plankor går sönder.

 

Välja inredning

Den tveklöst roligaste delen av en köksrenovering är när du ska få välja inredning till ditt nya kök. Eftersom du troligtvis inte kommer att renovera köket på en daglig basis är det bra att välja en inredning som känns hållbar, stilren och tidlös. Inne just nu är bland annat färger som vit och svart, matchandes med bänkskivor i marmor eller granit. Se till att du även räknar med inredningen i din budget. Vill du försöka få ner priset så mycket som möjligt kan du med fördel köpa begagnad inredning i gott skick.