Lägga nytt golv hemma

Börjar det bli dags att lägga nytt golv hemma? Har du svårt att välja vilken sorts golv du ska satsa på? Lugn, här ska vi gå igenom de alternativ som finns.

Ett golv utsätts kontinuerligt för slitage och påfrestning; trots allt är det ju till för att gå på och det sätter till slut sina spår. Samtidigt kan ett slitet golv vara riktigt charmigt, förutsatt att det är slitet på “rätt” sätt, så att säga. Att lägga ett nytt golv är ingen komplicerad kunskap egentligen; det är tvärtom ganska lätt att komma underfund med tekniken – trots att det kan ta ett litet tag innan du får upp farten med det. Självklart har du alltid möjligheten att anlita en golvläggare; ibland kan det vara ett skönt alternativ om det är mycket som ska göras. Oavsett om det handlar om golvläggning i Stockholm eller någon annan del av landet så finns det alltid företag att kontakta. Här nedan ska vi snacka golv, där vi går igenom några av de varianter som finns till hands.

Olika typer av golv

Det finns flera olika kategorier av golv, där samtliga har sina egna egenskaper. Vad du väljer beror förstås som vanligt om tycke och smak, men det kan också vara så att valet görs baserat på lämplighet i sammanhanget. Här är några golvtyper att välja bland:

Plastgolv. ett mycket praktiskt golv som låter dig torka upp fläckar (om de är färska) på ett enkelt sätt. Plastgolvet passar i de flesta utrymmen och finns i en mängd olika kulörer och mönster; här går det exempelvis att välja även en variant som ser ut som ett trägolv om så önskas.

Trägolv. Enligt många en av de allra snyggaste golvtyperna som finns. Här har du möjlighet att välja bredd, längd och tjocklek samt träslag på ditt golv. Passar många olika utrymmen, men undvik våtutrymmen som badrum och tvättstuga.

Textilgolv. Att gå på textil är en mycket behaglig upplevelse och är en variant som är särskilt populär i Storbritannien. Förutom att textilgolvet är skönt för fötterna ger det dessutom ljuddämpning. Passar bra i ett sovrum. Genom exempelvis Vi i Villa får du råd och tips om hur du lägger textilgolv.

Laminatgolv. Laminaten består av pressat trä och är följaktligen inget riktigt trägolv, men är trots detta fint att beskåda. Utseendet är som regel naturtroget och har ett lägre pris än trägolvet, något som är avgörande för många.