Låna eller amortera på bolånet?

Vad lånar de flesta svenskar till när de ansöker om ett lån? Och vad finns det att tänka på när du tecknar ned dig för ett större eller mindre lån?

Det viktigaste när du funderar på att ta ett lån, är att jämföra långivare och låneerbjudanden. Det kan du göra på Comboloan, där mycket info om banker och låneinstitut finns att hämta och ta del av. Det gör att du kan ta ett mer informerat beslut när du behöver ett tillskott i kassan, oavsett ändamål med lånet. Fler tips innan du tar ett lån går det att läsa om i Hallå Konsument:

  • Läs på om olika typer av lån.
  • Fundera över vilket lån som passar dig och din ekonomiska situation bäst.
  • Prata med flera banker och jämför deras villkor, avgifter och räntor.
  • Läs igenom förhandsinformationen.
  • Fråga om det du inte förstår.

Detta lånar vi mest till

I Expressen går det att läsa om en hel del tips att ta till sig vid låntagning, oavsett om det är ett konsumtionslån du är ute efter, eller ett lån för renovering av ditt hem. Det allra vanligaste lånet går till köp av en bil, enligt samma artikel. Det framgår dock inte om det handlar om nya eller begagnade bilar.

Fler amorterar på sina bolån

Andra anledningar till att ta lån bland svenskarna är för att betala av andra lån, till exempel mindre lån med hög ränta. Flertalet tar även lån för att bekosta en semesterresa, inom landet eller utomlands. Renovering av fritidshus är även det en vanlig anledning till att ansöka om ett lån, eller för ett köp av en båt eller annat fordon – som moped, husvagn, husbil och motorcykel.

Samtidigt går det i SVT att läsa om hur svenskarna faktiskt lånar mindre pengar än vanligt just nu. I stället är det flera som valt att amortera hårdare på de lån de faktiskt har, som bostadslånet. För lite drygt ett år sedan skärptes amorteringskravet ytterligare, och det har fått effekten att våra skulder i förhållande till vår inkomst har fallit. En positiv effekt med andra ord. Det är Finansinspektionen som står bakom beslutet att skärpa amorteringskravet och nu ser man en ny amorteringskultur växa fram.