Luftrenande växter att ha hemma

Vad för växter och blommor ska du helst ha hemma om du vill ha renare luft?

 

Tidigare skrevs det här på sajten om att rensa luft med hjälp av luftrenare, det tar bort farliga partiklar som kommer från avgaser, mögel och kvalster, helt enkelt ämnen som inte är helt trevliga att andas in. Men vad mer kan du göra för inomhusluften?

 

De vanligaste växterna – renar luften

 

luftrenare

Även fikus renar luften

Det finns en radda krukväxter som verkligen gör under för luften inne. Det roliga är att de är några av de allra vanligaste växterna vi har hemma, och sådana som finns både i den lokala blombutiken samt på många välsorterade supermarkets. I en artikel i Sköna Hem kan du läsa mer om de olika krukväxterna och deras fina egenskaper:

 

Plantorna kan bland annat rena luften från föroreningar som formaldehyd, bensen, trikloretylen och ammoniak – giftiga ämnen som finns i till exempel rengöringsmedel, plast och färg – Sköna Hem

 

Några av de allra bästa växterna i artikel är svärmorstunga, en växt som klarar sig självt i princip och dessutom har förmågan att ta upp giftiga ämnen ur luften och få bort det farliga. En hjälteväxt med andra ord. Andra fantastiska växter är murgruna och fredskalla. Murgrönan i sig är giftig men tar effektivt upp giftet bensen, som den sedan binder. Det gör även blomman Gerbera, som är vanligt förekommande i mångas hem. Fredskallan är den gröna, vackra växt som trivs i lite skuggigare lägen, den är giftig för katter men inte för oss som vistas i dess nrähet. Tvärtom tar den upp och binder olika gifter som bensen, formaldehyd, trikloretylen, xylen och toluen, aceton, alkohol och ammoniak. Läs vidare i artikeln från Sköna Hem för att lära dig mer.