Om gasen ozon och hur den motarbetar dålig lukt

Dålig lukt kan vara en stor bov i dramat när du köpt ett gammalt hus eller har en källare som sett sina bästa dagar. Kampen mot ovälkomna dofter blir lika stark som dofterna själva. Med hjälp av ozongasen som bildas ur syre, kan du dock snabbt bli kvitt lukter som egentligen inte hör hemma hos dig.

För att motverka att röklukt, unkna dofter och urinlukt med mera expanderas eller förser hemmet med dålig lukt, så kan du skaffa en ozongenerator. Med hjälp av en ozongenerator eller ett ozonaggregat som placeras i källare, vind eller på annat håll, blir ditt hem återigen en fräsch plats att bo på. Läs mer om ozon här för att ta till dig mer information.

ozon tar bort dålig luktOzon och dess egenskaper

Ozon eller 03 som är dess kemiska formel, är en gas som bildas ur syre med en lägre stabilitet än 02. Ozon karakteriseras dessutom av en stark lukt som i sin tur kan användas för att mota bort andra dåliga lukter i ett hus. Många kan tro att ozonet stannar kvar i stratosfären där merparten av den finns, men ozon finns mitt ibland oss alla, om än i lägre doser. Som artikeln från Naturvårdsverket ovan vittnar om:

”Marknära ozon bildas i förorenad luft under inverkan av solljus”

Den bildas genom allehanda luftföroreningar, industrier och solljus. Vissa människor kan känna av för stora doser av ozon, inte minst på sommaren, genom att ögonen kan klia eller slemhinnorna känns irriterade.

 Ozongeneratorn – när andra åtgärder var förgäves

Har du provat luftrenare, ättika, luftfräschare, sprayer och doftljus utan att bli av med otäcka lukter? Kanske har du även tagit din dyra favoritparfym i hopp om att den ska ersätta sunkiga dofter. När du gjort allt kan det vara värt att ta till mer drastiska åtgärder, som ett ozonaggregat. Med ett litet knapptryck drar ozonet in över husets alla rum och sopar bort impregnerade dofter som satt sig i både kläder och väggar. Detta utan att du som är överkänslig ska känna av det.