Rätt ljuskälla och inredningsdetalj

Rätt ljuskälla kan verkligen lyfta ett rum. Då pratar vi dels om ljuset i sig, men lika mycket om designen och funktionen som lampor kan ha som inredningsdetalj. Det som presenteras på marknaden nu i år är spännande – här är inspiration framför allt till hemmet.

Ljuskällor och lampor har alltid spelat en viktig roll i våra hem. Ganska länge har vi gillat stilrena lampor i trä, metall och textil. Något som blivit i princip standard i varje hem är infällda spotlights i t ex kök, hall och badrum. En och annan kristallkrona, minimalistiska femtiotalsgolvlampor tillsammans med grandiosa fåtöljer och vitbetsade trävaror vittnar också om att smaken numera tillåter att vi blandar material och stilar från olika epoker. Taklampor, golvlampor, bordslampor, plafonder, ljusslingor, dimmers – det finns många sorters ljuskällor att välja mellan, och läcker design kan vara i fokus som hos t ex en Herstal lampa eller mer funktionell som i möbelvaruhusets utbud.

Ljusets funktion

Enligt branschorganisationen Villaägarna finns en hel del saker att ta hänsyn till när man ska planera rätt belysning inomhus. Man bör t ex tänka på väderstreck, läsljus, arbetsljus, flexibilitet och färgsättning. Det finns dekorationslampor, lysrör, led- och sensorlampor – alla med sin specifika funktion för att du ska kunna få den optimala belysningen för varje behov. I konsumenttidningen Råd och Rön berättas också om fem tips för att få bättre belysning hemma:

-Rätt belysning. Utgå ifrån vad ljuskällan ska användas till.
-Tänk på placeringen av ljuskällan.
-Variera belysningen efter dygnet.
-Öppet köp – be att få låna hem armaturen för att se hur den fungerar i hemmamiljön.
-Tänk på att mörka rum behöver fler ljuskällor, och tvärtom.

2019 års trender, material och form

I heminredning är jordfärgerna beige, brunt och grått något vi kommer att se mycket av. Organiska former, lampskärmar i textil, taklampor i metall, pendellampor och mer minimalistisk design överlag, eller naturnära om man så vill. Expressen skriver om att krom och silverfärgade detaljer kommer stort. Även vissa milda färger på lampskärmar, t ex puderrosa. Aftonbladet ger tips om en lampa som hjälper dig att somna. Och även om den inte kanske är designmässigt hetast, så säger det en del om vad belysning och ljuskällor har för betydelse för oss.