Reparera och återvinna i hemmet

Det finns gott om sätt att värna om både miljön och hemmet på. En hel del av det du har men inte använder kan du skänka bort eller återvinna.

golv trä slipaÄr dina golv slitna och inte alls lika fina som de en gång var? Om du har trägolv kan du med fördel låta dessa slipas om och behandlas för att återigen få sin lyster och fräscha känsla. Det enda du behöver göra är att googla på ”golvslipning Stockholm” och leta efter de experter som utför denna miljövänliga tjänst bäst. I stället för att slänga och köpa nytt är det nämligen bra för både plånbok och klimat att återvinna, reparera och underhålla det du redan har.

Sälj eller skänk istället för att slänga

I en artikel i Svenska Dagbladet går det att läsa om hur ju mer vi konsumerar, desto mer kommer vi behöva rensa ut sådant vi redan har i våra hem. Bli av med onödiga prylar utan att slänga, det kan både ge ro i själen men även ett litet tillskott i plånboken. Det arrangeras mycket loppisar, året runt i Sverige. Har du sociala medier som Facebook kan du se annonser och evenemang om loppisar och utförsäljningar, där kan du också sälja dina prylar, eller köpa sådant som inte är nytillverkat, utan återanvända något gammalt och ge det nytt liv. Även Tradera, Blocket och andra onlineauktioner/loppisar är bra platser att köpa och sälja begagnade saker på.

Saker som inte går att återvinna

Visste du att svarta plastförpackningar inte går att återvinna? Det är nämligen så att insamlingarnas automatiska läsare inte kan se den svarta färgen med sin optiska läsning. Så svarta köttråg, korvförpackningar i svart plast samt andra svarta matförpackningar fungerar inte i plastsorteringen. Många frågar sig varför den svarta plasten då får produceras och säljas i butiker runt om i landet. Nu börjar äntligen branschen kring livsmedel att vakna och många producenter och handlare jobbar på att förpackningar på deras egna varumärken, till exempel Ica, successivt byts ut mot återvinningsbara. Nu börjar alltså design för återvinning att ta fart, allt för att mindre miljöpåverkan ska ske och att klimatet inte ska drabbas mer av våra gifter och utsläpp. Mer om det här och här.