Så blir flytten smidigare

Flytt är mycket arbete – även om belöning får sägas vara riklig. Men vad finns det att tänka på som gör flytten smidigare? Och vad för resultat gav egentligen amorteringskravet på bostadsmarknaden?

 

pexels-photo-22405-largeDet är mycket att tänka på när det kommer till flytt. Allt från nerpackning av alla ägodelar till flyttstäd av boendet som en lämnar åt nästkommande person. Dessutom kanske ens möbler inte riktigt passar in i det nya hemmet, då blir det dessutom ett företag att köpa nytt och planera inredningen efter nya förutsättningar. Mycket med andra ord, men det är roligt också, i alla fall när allt står färdigt.

Men hur är det med bostadsmarknaden just nu? Enligt en artikel i Svenska Dagbladet så har det nya amorteringskravet slagit extra hårt mot en viss typ av grupp på marknaden, nämligen unga förstagångsköpare. Det är mäklarna själva som dömer ut den nya lagen. Amorteringskravet satte inte stopp för prisökningen på bostäder, som var menat och som förutspåddes i bland annat Dagens Nyheter. Däremot har kravet lett till en kraftig polarisering på marknaden. De största förlorarna är alltså de unga som ska försöka köpa sin första bostad, för de som verkligen måste köpa blir ännu mer belånade och de som inte har tillräckligt med pengar sparade får inte köpa. Det har visat sig i en betydlig nedgång vad gäller antalet unga som går på visning av lägenheter – och de som faktiskt gör det och sedan köper får i större utsträckning stöd från sina föräldrar.

Tips för en smidig och förhoppningsvis snabb flytt

Har du ändå lyckats köpa en ny lägenhet och ska flytta från din gamla? Grattis! Då kan du slappna av. Men ändå inte. Flytten kräver nämligen både planering och prioritering. När alla saker och möbler är utschasade från förra hemmet måste detta noggrant rengöras. Detta kan du välja att göra själv eller överlåta till proffs. Till exempel Global Fastighetsservice är ett företag som kan fixa detta åt dig. Så har du en mindre sak att oroa dig över.

För fler flyttips är det en god idé att läsa denna artikel i Sköna Hem. Det finns nämligen massor av ”hacks” som kan vara bra att känna till när man står i beredskap att flytta hela sitt bohag under en kaosartad dag. Några av de främsta tipsen listas här nedan:

  • Istället för att kämpa med tidningspapper: köp engångstallrikar och lägg mellan varje tallrik
  • Ta kort på sladdboet som tillhör din elektronik innan du rycker ut allt så slipper du fundera vilken sladd som ska in var
  • Märk alla kartonger, och för ännu smidigare hantering, inför färgkoder för varje rum
  • Lämna kvar kläderna på sina galgar och placera dem i en stor sopsäck.
  • Klä in dina glas i (rena) strumpor.
  • Låt verktygslådan vara det sista du packar ner och första du packar av flyttbilen i ditt nya hem

Sen är det viktigt att låta inredningen ta tid. Ett hem blir inte hemma på en gång. Genom att sova på saken och faktiskt tänka till lite blir det säkert både bättre och billigare än om man väljer att köpa alla inredningsprylar på en och samma gång.