Så här försvårar du för inbrottstjuvarna

Det finns många tips och trix för att göra ett husinbrott betydligt mycket svårare för tjuvarna, och förhoppningen är att det blir så pass svårt att de helt ger upp tanken på det. Det bästa du kan göra är att kombinera insatser både inomhus och utomhus men även ta hjälp av grannar och vänner för att skapa de bästa förutsättningarna att hålla inbrottstjuvarna borta.

Främst för villaägare är inbrott ett orosmoment då husen är så nära till hands för stölder och ibland även har grannarna på avstånd. Att till exempel ge sig iväg på semester kan vara både efterlängtat och välbehövligt, men vad kan du då göra för att skydda ditt hus så mycket som möjligt mot otrevliga besök medan du är borta?

Gör det inte värt besväret för tjuven

Allt handlar om att göra det svårt för inbrottstjuvarna. Ligger ditt hus enskilt och kanske dessutom skyddat för insyn kan detta vara något som drar tjuvarna till sig då de hoppas kunna få jobba ostört. Något av det första du behöver göra är att installera en säkerhetsdörr eller flera, beroende på hur många ingångar huset har – och glöm inte altandörren, som ofta missas i sådana här sammanhang. Även fönster är ingångar så gör dem så säkra du kan för intrång. Se också till att du har interaktiv belysning både inomhus och utomhus, samt ett riktigt bra alarm. Även kameror är bra, samt information om att de finns både ute och inne, vilket lär skrämma bort en hel del inbrottstjuvar.

Låt grannarna hjälpa till

Ta även hjälp av grannar och vänner – berätta att du ska resa bort och be dem gärna ha koll på huset. Post som samlas i en överfull brevlåda skvallrar tydligt om att du inte är hemma så se till att någon kan hjälpa dig ta hand om den. Skulle trots allt ett inbrott vara ett faktum är det bra att ha bilder på ditt lösöre och värdefulla saker, då det hjälper dig i kontakten med försäkringsbolaget. Men tipsen här gör ett inbrott betydligt mindre sannolikt.