Vi har kanske inte världens längsta sommarsäsong i Sverige men de månader när solen står som högst är så vackra att det förslår. Med ett riktigt svalkande vattenhål i trädgården blir njutningen optimerad. Men vad finns det att tänka på när man funderar på att bygga en bassäng att simma i hemmavid?
En av världens coolaste pooler finns tydligen i London, tio våningar upp mittemellan två bostadshus – med helt genomskinlig botten så att man ser rakt ner i gatan nedanför. Läskigt kanske, men också väldigt häftigt och nytänkande. Det är en så kallad sky pool och den är hela 25 meter lång samt har en 20 centimeter tjock glasbotten. Lägenheterna som har tillgång till bassängen är bostadsrätter och kostar från runt åtta miljoner kronor och uppåt, inte så himla farligt ändå, för att vara London och på en sådan exklusiv plats. Om detta skrivs det i bland annat Expressen Allt om resor.
Nergrävd eller ovan jord?
För den som vill ha en egen simbassäng kanske inte en variant som nästintill svävar i luften, mellan två hus, är den mest kostnadseffektiva att börja bygga. Men valet av pool styrs av lite olika saker. I Vi i villa kan en läsa om hur valet framförallt styrs av budget samt även av markförhållanden och regler för hur man får bygga. Det går vidare att välja mellan att bygga en nergrävd markpool eller en ovanjordspool som i stället är monterad rätt på marken, eller en som är delvis nedgrävd.
Pooler består ofta av samma material
Huvudkomponenterna i poolvarianterna är allt som oftast desamma. Grunden som den ska stå på är den komponent som också ofta blir själva golvet i bassängen. Den kan vara i gjuten betong med ytskikt eller tätskikt av liner, en slags duk eller tapet i plast. Blått är en populär färg för detta men sedan går det även att ha ett kaklat ytskikt, eller att köpa en glasfiberpool som är vanligare i resterande Europa och USA.
Form, storlek och placering
Sedan är det bara att fundera på vad för storlek, hur djup och vilken form bassängen ska ha. Standard är att den är rektangulär men samtidigt blir den åttaformade varianten allt med populär i Sverige. Poolskydd passar ofta bättre en rektangulär än en med en ovanligare form, av naturliga skäl. Placera sedan gärna inte poolen under träd, även om detta låter vackert och närmast romantiskt i tanken. Löven och annat från träd faller ner i vattnet och det blir fort smutsigt. Välj i stället en en friare, öppnare plats där det är mycket sol och dessutom kanske lä från vind. Sedan när du bestämt plats, storlek och form är det dags att kontakta byggnadsnämnden i kommunen för att få igång bygget av bassängen. Det är nämligen inte helt säkert att den får ha just den placeringen, har du inte det bygg- eller marklov som krävs kan du få göra om allt eller betala vite. Det kan med andra ord bli dyrare än man tänkt sig.
- Sätt en budget
- Vad för typ av bassäng vill du ha?
- Hur vill du skydda den?
- Vill du ha lampor infällda i däcket?
- Saltvatten eller sötvatten?
En mer utförlig checklista finns på bland annat Byggahus.se.