Solceller blir vanligare

Allt fler rustar upp sina stugor och hus för att bli energieffektivare och klara sig på solpaneler. Det är både bättre för miljön samtidigt som det i längden blir billigare än vanlig dragen el.

pexels-photo-137602-largeI Svenska Yle kan de solenergifrälsta läsa en god nyhet, större batterier som låter hushåll lagra förnybar energi har på senare år blivit mycket billigare. Något som ger förutsättningar för att ännu fler ska våga ta steget fullt ut och installera solpaneler. Det gör också så att utvecklingen går framåt fortare, eftersom det finns en helt annan marknad plötsligt. När det finns incitament för att faktiskt investera i solceller och paneler kommer folk också att göra det till en högre grad.

Med solpaneler kan en dessutom driva ett 12v kylskåp och frys, i exempelvis sommarstugan. En sådan teknik drar minimalt med energi och funkar även väl i en husvagn. Några som helt lever på solpaneler och vedspis kan man läsa om i en artikel i Göteborgs-Posten. Det är en engelsk familj som bestämde sig för att flytta över till Sverige och det närmare bestämt in i den djupa Dalslandsskogen. I ett rött hus med vita knutar bor nu alla fem och klarar sig som nämnt på smart solcellsteknik och en välanvänd vedspis för matlagning, värme och mysfaktor. Panelerna är installerade på gårdens uthus och ger både varmvatten och golvvärme till huset.

Fördelar med solceller och självförsörjning

Vad är då fördelarna med solcellsteknik framför elnätets elförsörjning, bland annat detta:

  • Hushåll blir mer självförsörjande i sin energiproduktion.
  • Det sparar på miljön och pengar till den som använder det.
  • En blir mindre beroende av elnätet, som också har sina brister. Exempelvis när det sker ett oväntat elavbrott på grund av åsknedslag eller snöstorm.
  • I en stuga slipper en dra el eller förlita sig på gamla ledningar.
  • I det stora hela tjänar stater massvis på insparandet av energi i och med paneler och batterier som laddas upp av naturen själv – kanske särskilt bra är detta i utvecklingsländer där det dessutom oftast är ett soligare och varmare klimat.

De som hakat på det här med solpaneler blir säkert glada av att höra om hur Elon Musk och hans Tesla nyligen presenterade en variant som kommer komma i fyra olika modeller. En av dessa modeller ska bland annat se ut som tegelpannor. Elon Musk sa själv att företaget har som vision att göra solpaneler till något så eftertraktat att det inte bara är praktiskt och smart utan också snyggt att titta på. Ännu är detta bara ett förslag från Teslas sida och tillverkningen har än så länge inte sjösatts i USA, men beräknas starta så att man redan nästa sommar ska kunna köpa paneler till sitt tak. I Svenska Dagbladet skrivs det om hur det är företaget Solarcity som tillverkar panelerna, ett företag som Musk själv är storägare och styrelseordförande i. Samtidigt som dessa nya produkter lanseras med buller och bång försöker Musk övertala aktieägarna i Tesla att godkänna företagets uppköp av Solarcity för ungefär 2,2 miljarder dollar. Hur det går med detta får vi se. Men det är en helt annan fråga.