Sommarens skadedjur – och hur du blir av med dem

Nu är det sommar och högsäsong för skadedjur. Möss och flugor festar på våra solvarma sopor. Här är ett par tips på hur du kan hantera dessa objudna sommargäster på bästa sätt.

Hör du hur något tisslar och tasslar i mörka hörn? Hur något tittar på dig inifrån väggarna? Hur något vispar runt under vasken? Vissa skadedjur är tuffa att bli av med – men om du följer våra råd hoppas vi att du ska kunna få bukt med problemet.

Tre vanliga skadedjur

Silverfiskar är egentligen inte farliga – varken för dig eller din bostad. Men många tycker ändå att de små krypen är äckliga och vill bli av med dem. Du finner oftast silverfisk på platser som är fulla med fukt – i våtrum som badrum och kök. De kommer in i ditt hem genom saker du tar med dig och klarar sig i månader utan mat. Du kan bli av med hjälp av att applicera rödcederolja eller ättika på lister och luckor i badrummet. Det är också bra att täta de små utrymmen och sprickor där silverfiskarna gillar att gömma sig.

Flugor som stör. Nu är det varmt och flugorna frodas runt våra soppåsar. Och det enklaste, kanske mest uppenbara, knepet för att hålla flugorna borta är att städa undan alla matrester på en gång. Men om du redan slarvat – och vill göra dig av med flugorna som samlats i ditt hem kan du testa ett husmorsknep: att fylla en skål med vinäger, sockerlag och ett par droppar diskmedel. De små flygfäna dras till, och drunknar i, den sötsura sörjan. Det finns också sötdoftande klisterremsor som är tjänar samma syfte.

Råttor – en till sopätare. Råttbefolkning har ökat på senare år – och ofta är det som flest råttor i rörelse under sommaren. Ibland kan vi till och med se dem röra sig öppet ute på gatorna. Råttorna har alltid levt sida vid sida med människorna – de gillar våra tätbefolkade städer – med skrymslen och vrår och överfulla soptunnor. När vi, under sommaren, rör oss mer utomhus skräpar vi också ned mer. Då följer råttorna med. I likhet med flugorna är det absolut bästa att jobba förebyggande och städa undan ordentligt. Annars kan du också lägga ut några gamla hederliga råttfällor.