Sov skönt i ny säng

Har du sömnproblem av något slag? Då är du inte ensam. En tredjedel av svenskarna upplever att de sover dåligt i perioder. Det finns dock flera sätt att motverka dålig sömn på. Bland annat med att investera i en ny säng.

Letar du efter en helt ny säng? Hästens sängar är välkända i Sverige, just för den höga kvaliteten och inte minst för exklusiviteten. Det är med andra ord ett bra första steg mot en bättre sömn.

Sov bättre med några bra tips

Vårdguiden 1177 går det att läsa om hur sömnen är viktig för att hjärnan och kroppen ska få återhämta sig. Det vanligaste sömnbehovet hos vuxna människor är att sova mellan sex till nio timmar per natt. Och det är inte ovanligt att ha en eller annan natt med dålig sömn, sömnen brukar återgå till det vanliga av sig själv. Ibland är även sömnen bättre än vad du tror, eftersom alla är vakna under korta perioder undernatten kan det upplevas som du sovit sämre än vad du faktiskt har gjort. När ska man då söka vård för eventuella sömnproblem? Kanske när något av följande sker upprepat under en längre tidsperiod:

  • Du har svårt att somna, det vill säga det tar mer än 45 minuter.
  • Du vaknar en eller flera gånger på natten och har svårt att somna om.
  • Du vaknar för tidigt på morgnarna innan du är utsövd och utan att kunna somna om.

I en annan artikel, som går att hitta här i Expressen, går det att få tips på hur du själv kan göra saker för att förhoppningsvis sova bättre om natten. Det handlar om allt från att byta sovmiljö, till exempel till ett annat rum i ditt hem. Om du blir störd av en sambo som snarkar eller liknande kan det vara en bra idé att sova separat.