Spara energi hemma

Energiförbrukning kostar pengar och genom att byta till ett bättre uppvärmningssystem kan stora kostnader minskas i längden. Några alternativ är bergvärme, luftvärmepump eller vedspis beroende på vad du har för behov.

Att värma upp hemmet är sällan gratis och därför är det för många välkommet att sänka energiförbrukningen och därmed också kostnaden, till exempel genom att investera i ett bättre uppvärmningssystem än det man har. Det finns en lång rad av uppvärmningssystem att välja mellan och lika många olika tillverkare.

Olika typer av uppvärmningsmetoder

Ett mycket billigt och effektivt sätt att sänka kostnaderna är att installera en värmepump såsom en mitsubishi värmepump. Dessa kommer i olika utföranden och varianter. Ett exempel är en frånluftspump som helt enkelt återanvänder värmen i luften som ventilationen annars hade pumpat ut till ingen nytta. Ett rum är som bekant fullt av värmekällor som människor, elektriska apparater och husdjur vars värme nu återanvänds i ett kretslopp tillsammans med annan värme. En annan uppvärmningskälla är bergvärme men den kostar en del att installera. Dock sänker denna uppvärmning sedan kraftigt de löpande energi- och värmekostnaderna på lång sikt. Idag finns det också bergvärme med solhybridpaneler som komplement vilket ökar bergvärmens effekt. Solelen används bland annat för att driva värmepumparna men också till annat. En mycket god investering för den som vill spara pengar på att minska energiförbrukningen.

En annan sorts värmepump är den så kallade uteluftspumpen som fungerar ungefär som ett omvänt kylskåp genom att hämta värme från luften utomhus och föra in den i bostaden. En nackdel med denna är dock att effekten minskar när det blir mycket kallt ute. Om du funderar på att installera en värmepump är det dock viktigt att du utgår från dina behov så att du får just den värmepump du behöver.

Komplettera med vedspis

Att skaffa en vedspis är förvisso en stor investering, men framförallt om man bor i ett kallt klimat så är det både en trygghet och ett billigt sätt att värma huset om man har tillgång till billig ved. Förutom billig uppvärmnings så bidrar den dessutom till en mysig och trevlig hemmamiljö som gör fredagsmyset lite härligare. Tänk dock på att elda på rätt sätt för att minska utsläpp av hälsovådliga partiklar.