Strukturerad ekonomi sparar pengar

Ny stadsbudget för 2017 betyder att förändringar i ekonomin kommer att ske i de svenska hushållen. Det är tyvärr privatekonomin som är en av de stora bovarna till stress och många upplever att det är svårt att få den att hålla ihop. Tack och lov finns det några bra riktlinjer som gör att man till och med kan få pengar över.

Som man skriver om på Veckans Affärer kommer hushållen i landet att påverkas av många förändringar i stadsbudgeten för 2017. Det är många siffror som blir annorlunda vilket kan betyda gott för vissa medan andra inte håller med. Speciellt nu när det är nytt år, när årets fattigaste månad har passerat och planeringen inför sommarsemester har satt fart är det extra viktigt att ordna upp ekonomin stabilt.

Expressen kan man läsa om att den senaste Sifo-undersökningen visar att en vanlig stressorsak bland svenskar är just den privata ekonomin. Det är lätt hänt att allt blir rörigt, att man inte har koll på hur många kronor som förbrukas eller vilka räkningar som är obetalda. Men med lätta medel kan man faktiskt skapa sig en struktur som i slutändan skapar lugn i själen. Det handlar om att hålla koll och att varje månad avsätta tid för att hålla koll på slantarna.

”Privatekonomi fungerar som en trädgård. Om man inte tar hand om den så blir den väldigt vildvuxen och till slut växer det ingenting förutom maskrosor.” – Claes Hemberg, sparekonom på Avanza.

Ordna upp privatekonomin

Tänk hela tiden i små steg och skapa dig en överblick på alla eventuella lån och obetalda räkningar. Är det något som behövs betalas direkt? Har du många olika lån? Till exempel SpringFinance samlar lån för att man ska kunna ha allt på ett och samma ställe. Det förenklar och är lite smidigare samtidigt som det blir lättare att spara pengar om man lyckas förhandla fram en bra deal. Vem vill inte ha pengar över för renoveringar, till fix i hemmet eller en längre solsemester? Man måste då även lägga upp en realistisk budget där det, i bästa fall, finns utrymme för ett sparkonto. Likaså abonnemang och pensionssparande bör ses över för att få en uppfattning om att det är nödvändiga utgifter eller inte. Här finns ytterligare 11 tips för en bättre privatekonomi.