Vinterfixa trädgården

Det gäller att skydda sin trädgård för att den ska kunna hålla sig levande och snygg till nästa säsong, som ett slags förarbete. Men det betyder inte bara att man ska rusta ner trädgården, man kan även rusta upp den inför jul och nyår med stämningsfull trädgårdsbelysning.

Det är egentligen inte ett jättestort jobb att förbereda sin trädgård för vintern, och det kan faktiskt vara riktigt kul och mysigt! Passa även på att göra trädgården riktigt inbjudande inför jul, nyår och resten av den mörka tiden på året.

julbelysning trädgårdEn inbjudande trädgård

Varför inte ta tillfället till akt med att även börja fundera över hur du skulle vilja göra om trädgården till kommande säsong. Att ta hjälp med trädgårdsdesign kan vara en bra idé, då kan man få sina drömmar i rullning med hjälp av proffs. Men hur ska man få sin trädgård inbjudande under vintern när växterna inte längre växter sig ståtliga? Det handlar om ljus, ljus och åter ljus. I GP ges tips om hur du på bästa sätt lyser upp din trädgård i vintermörkret. Man kan sätta ljuset på vad som helst egentligen, men man ska komma ihåg att det är föremålet som man belyser som ska synas, inte ljuset. Det är alltså bäst att belysa det som är vackert i din trädgård. Kanske ett träd, en buske, något längs grusgång, vid entrén, på terrassen och kanske vid garaget. Ju mer man sprider ut belysningen desto större känns trädgården, och det ger en inbjudande och levande känsla.

Vinterbestyr

Det som måste göras i trädgården för att den ska kunna överleva vintern är egentligen inte så mycket. I Sydsvenskan står det bland annat att man bör täcka känsliga växter som rosor och annat med väv, löv, grankvistar eller halm. Skaka regelbundet bort tunga lager av snö från buskar, växter och träd, detta för att skydda grenar och stjälkar från att gå av.

Här följer Bosse Rappnes tips på hur man håller växterna i liv: